תביעה ייצוגית היא הליך משפטי פרטני במסגרתו תובע אדם אחד בשם קבוצה של תובעים רבים. לרוב, עומדת בבסיס התביעה עילת תביעה שהנזק שאירע בגינה לכל אחד מיחידי הקבוצה הוא קטן מאוד בעוד הנזק המצרפי שנגרם לכלל הקבוצה גדול.
הליך זה נועד לתמרץ כל אחד מהפרטים לנקוט בצעדים משפטיים כנגד גורם שהסב נזק גדול לקבוצה רחבה של ניזוקים תוך שהחוק יצר מנגנוני תגמול מיוחדים הן לתובע שהגיש את התביעה והן לבא-כוחו, המנהל את התביעה מבלי שהוא גובה שכר טרחה מהלקוח.
מטרת ההליך היא, בראש ובראשונה, הפסקת ההתנהלות המעוולת ובנוסף תשלום לציבור הניזוקים על הנזק שנגרם לכל אחד מהם. לאור ריבוי מקרים בהם לא ניתן לאתר את כל אחד מיחידי הקבוצה ולפצותם, נקבע בחוק מנגנון בגדרו עובר תשלום הפיצוי לקרן ייחודית שהוקמה על ידי המדינה ואשר מנתבת את כספי הפיצוי לגופים התנדבותיים שונים כך שכלל הציבור יוצא נשכר מהגשת התביעה ומיצוייה.
העילות בגינן ניתן להגיש תביעות ייצוגיות מוגדרות בחוק וכוללות, בין היתר: עוולות צרכניות ובכלל זה הטעית הצרכן על ידי יצרני או משווקי מוצרים; גביית תשלומים ביתר על ידי רשויות המדינה; משלוח הודעות "דואר זבל" ("ספאם"); הפרת הוראות חוק ביחס לאיסור הפליה או היעדר התאמת עסק לכללי הנגישות.